Как да пестим електроенергия
Отопление и вентилация
- За да затоплите ефикасно помещение, отоплителните тела трябва да са поставени на подходящо място в стаята.
- Прозорците трябва да се отварят напълно за кратко време. Продължително притворени прозорци пропускат много топлина навън и малко свеж въздух вътре.
- През нощта температурите на отоплителните уреди трябва леко да бъдат понижени, като помещенията не бива да се охлаждат напълно.
- Прозорците и вратите трябва да са уплътнени добре.
Уредите у дома
- Подмяната на стари телевизори с нови води до спестяване на електроенергия с до 80%.
- Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа (работен режим Stand-By) годишно около 150 kWh електроенергия. Спрямо тях новите уреди консумират значително по-малко електроенергия.
- Изключвайте телевизора и радиото когато не ги използвате. Така спестявате пари.
Осветление
- Препоръчително е използването на енергоспестяващи осветителни тела. Така например една енергоспестяваща лампа с мощност 20 W доставя същото количество светлина като лампа с нажежаема жичка с мощност 100 W.
- Внимание: Честото включване и изключване скъсява експлоатационния период на енергоспестяващата лампа.
Използване на котлоните и фурната
- Фурната да се нагрява предварително само в извънредни случаи.
- Топлината се предава оптимално, когато диаметърът на котлона съответства на диаметъра на съда, сложен върху него.
- Изключвайте котлоните преди края на времето на кипене и ползвайте остатъчната топлина.
- За затопляне и кипване на порции до 400 г на микровълната фурна й е необходимо по-малко време от котлона.
- При пържене на месо за кратко време трябва да се използва тиган. Използването на специалните съдове за месо, поставени в микровълнова фурна, ще излезе по-скъпо, тъй като специалната посуда трябва да се нагрее осем до десет минути при пълна мощност.
- Приготвянето на кафе в кафе-машина е с 50% по-евтино, отколкото кипване на вода на котлон.
- Използването на фритюрник вместо електрическа печка спестява до 25% енергия.
- При варенето на яйца е по-добре да се използва електрическа яйцеварка, с която, в сравнение с тенджерата, ще спестите до 50% електроенергия.
- Печенето на филийките с тостер също се оказва енергоспестяващо (с около 70%) в сравнение с фурната.
Използване на хладилник и фризер
- Хладилниците и фризерите не трябва да се намират в непосредствена близост до печка или отоплителен уред.
- В неотоплени помещения с добра вентилация имате най-ниската консумация на електричество.
- При стационарни уреди и уреди с долна част трябва да държите вентилационната решетка свободна, за да може отделената от уреда топлина да бъде отведена бързо.
- Трябва да се внимава за оптимална температура на складовете в охладителните уреди (в хладилника 7° C са достатъчни, във фризера – минус 18° C).
- Хранителните продукти трябва да се охлаждат и замразяват само правилно опаковани.
- Включването на степен охлаждане „Супер“ трябва да става само ако се охлаждат големи количества.
- Дефектните врати трябва да се сменят веднага.
- Редовното размразяване е енергоспестяващо.
Съдомиялни
- За леко замърсени чинии е достатъчно използването на спестяващата или кратката програма.
Пране и изсушаване
- За нормално замърсено бяло пране трябва да бъде избрана енергоспестяващата програма, или 60° C температура на пране.
- Предварителното пране е необходимо само за силно замърсени дрехи.
- Използвайте пълния капацитет на пералнята.
- Ако имате по-дребни неща за отделно изпиране, изберете кратката програма, но внимавайте: при използване на кратката програма се консумира два пъти повече електроенергия и вода, отколкото ако се използва веднъж нормалната програма.
- Преди да преместите цялото изпрано пране в сушилнята, оставете го да се завърти добре в центрофугата (по възможност на 1200 оборота, но минимум 800 оборота на минута).
- Сложете цялото пране в сушилнята. Ако сложите цялото количество пране на два пъти в сушилнята, ще консумирате около 30% повече електроенергия.
- След всяко сушене почиствайте въздушния филтър (сито за прахообразна маса), за да предотвратите удължаване на времето за сушене.
Къпане
- Ползването на душ е по-препоръчително от ползването на вана. За една пълна вана (140–180 литра) е необходима около три пъти повече енергия, отколкото за вземането на един петминутен душ. Вземането на душ вместо вана спестява седмично и около 1500 литра питейна вода.
Повишаване на енергийната ефективност на сграда
Саниране
Санирането на сгради и къщи е процес, който включва комплекс от строително ремонтни дейности, като топлоизолация, смяна на дограма, подмяна на хидроизолация, профилактика на отоплителната инсталация и др.
- Санирането допринася за удължаване живота на жилището, като запазва основните функции на сградата и повишава нейния експлоатационен период.
- Сградата става по-устойчива на външни влияния, по-комфортнa и приятнa за живеене.
- Подобрява се екологичната среда за живеене, намаляват се вредните емисии и пр.
- Санирането допринася за повишаване на иконимическата ефективност, като разходите за топло и електро енергия намаляват в значителна степен.
- Стойността на жилището се повишава и вложените първоначални инвестиции се възвръщат за кратък период.
При саниране на къщи свободата на дизайна в екстериорната част е голяма, нещо което при частичната топлоизолация на апартамент го няма – тогава се съобразявате с цвета и дебелината на съседната изолация и т.н. Най-употребяваните топлоизолационни материали в България са XPS, EPS, каменна или стъклена вата.
Топлоизолация
Топлоизолационните системи биват два вида – външна и вътрешна, като всяка от тях има своите предимства и недостатъци.
Хидроизолация
Хидроизолацията е най-важната част от една сграда, като дава възможност на останалите системи и материали да функционират правилно, без опасност от разпадане. При едно цялостно топлинно саниране, което включва и хидроизолация лесно се постигат перфектни енергоспестяващи показатели.
Други методи за повишаване на енергийната ефективност на една сграда:
- Подмяна на прозоречните системи
- Подмяна на електрическата инсталация
- Подмяна на ВиК инсталацията